14
Dum, Apr

sursă foto: Primăria Brașov

Eveniment

Ora Pământului 2023 - „The Biggest Hour for Earth“.

Sâmbătă, între orele 20:30 – 21:30, luminile din toată lumea se vor stinge pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. Brașovul marchează acest eveniment, din 2009, prin stingerea iluminatului public din centrul istoric.

Municipiul Brașov se alătură, pentru al cincisprezecelea an, celor peste 8.000 de orașe din întreaga lume care vor participa la Earth Hour (Ora Pământului) - cel mai mare eveniment internațional care atrage atenția asupra schimbărilor climatice, prin oprirea luminilor timp de o oră. Anul acesta, organizatorii aduc un suflu nou Orei Pământului pentru a crea cea mai importantă oră a Pământului („The Biggest Hour for Earth“), nu numai prin a le cere participanților să stingă lumina pentru o oră, ci și prin a le cere să petreacă acele 60 de minute prin a face ceva – orice – pozitiv pentru planetă.

În acest an, iluminatul public o să fie oprit în tot centrul istoric al orașului (vechea cetate). Astfel, în data de 25.03.2023, în intervalul orar 20:30 – 21:30, iluminatul public va fi oprit cel puțin pe următoarele străzi: Mureșenilor, G. Barițiu, Șirul Ludwig van Beethoven, Aleea Tiberiu Brediceanu, str. Prundului, Ghe. Baiulescu, Castelului, Peneș Curcanul, Cerbului, G. Coșbuc, Sforii, Poarta Șchei, Paul Richter, Hans Benkner, Stephan Ludwig Roth, Grigoraș Dinicu, Apollonia Hirscher, Alecu Russo, Johann Gott, Diaconu Coresi, Nicolae Bălcescu, Michael Weiss, Politehnicii, Postăvarului, Republicii, Mihail Sadoveanu, Sf. Ioan. De asemenea, luminile vor fi stinse în Piața Sfatului, în curtea Bisericii Negre, în Piața Enescu și în piațeta de pe str. Sf. Ioan.

Pentru a sublinia și mai mult modul cum comportamentul fiecăruia dintre noi influențează viitorul planetei, în ultimele 15 minute ale Orei Pământului (21:15-21:30), literele de pe Tâmpa se vor aprinde și vor pulsa asemenea bătăilor inimii.

Earth Hour este un eveniment organizat de WWF (World Wide Fund for Nature), organizația care l-a inițiat și sprijinit încă din 2007.

În România, Earth Hour se sărbătorește din anul 2009. La prima ediție Earth Hour au participat 9 orașe, printre care și Brașovul. Ulterior, tot mai multe s-au adăugat acestei inițiative.

În Brașov, anul acesta, evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului.

Încă de la început, Ora Pământului a fost cunoscută pentru momentul „luminilor stinse”, cu oameni din întreaga lume care își sting luminile pentru a arăta sprijin simbolic pentru planetă și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de mediu care o afectează.

La mai bine de 15 ani de la demararea acestui proiect, omenirea se află acum într-un moment critic, cu crize climatice și naturale; astfel, obiectivul ca până în 2030 limita de creștere a temperaturii globale să fie de maximum 1,5°C, stabilit de Acordul de la Paris privind clima, este aproape să fie încălcat. În consecință, următorii 7 ani sunt cruciali pentru viitorul nostru, deoarece trebuie să rămânem sub pragul climatic de 1,5°C, pentru a evita deteriorarea ireversibilă a planetei noastre, precizează reprezentanții WWF.

Poate o oră să schimbe lumea?

Pe 25 martie 2023, la ora 20.30, în timp ce clădiri importante și case din întreaga lume își sting luminile, vă cerem să petreceți 60 de minute făcând ceva - orice - pozitiv pentru planeta noastră.

Doar 60 de minute? Da, doar o oră. Poate că nu pare mare lucru, dar magia se întâmplă atunci când tu și cei ca tine din Asia și Africa, America de Nord și de Sud, Oceania și Europa - susținători din peste 190 de țări și teritorii - oferiți o oră pentru singura noastră casă, creând cea mai mare oră pentru Pământ.

Procedând astfel, această Oră poate străluci un reflector global, de neratat, asupra pierderii naturii și a schimbărilor climatice și asupra necesității de a lucra împreună pentru a asigura un viitor mai luminos pentru oameni și planetă.

Ar putea obliga milioane de oameni să acționeze și ar putea face alte milioane să conștientizeze importanța acestui demers.

Ar putea uni orașe, țări, continente, arătând ce avem cu toții în comun și ce avem de pierdut.

Ne-ar putea aminti că timpul este prețios - dar că suntem puternici - inspirându-ne să facem ca toate celelalte ore să conteze.

O oră ar putea schimba lumea? Este un început și restul depinde de noi”.

Acesta este apelul lansat pe care WWF îl face către oamenii din întreaga lume.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: