26
Dum, Mar

sursă foto: b1tv.ro

Eveniment

Risc crescut de avalanșă în Carpații Meridionali!

Salvamontiştii anunţă că, în urma ninsorilor din ultima zi, există risc însemnat de producere a unor avalanşe în Carpaţii Meridionali, acolo unde, la altitudini de peste 1800 de metri, pericolul este evaluat la 3 pe o scară de la 1 la 5. Şi în Bucegi, unde a nins mult, riscul de avalanşă este însemnat în unele zone, transmite News.ro.

Conform salvatorilor montani, în Carpaţii Meridionali riscul de producere a unor avalanşe este de 3 din 5, în condiţiile în care 5 reprezintă gradul maxim de pericol.

La peste 1800 de metri, zăpada proaspătă depusă în ultimele 24 de ore este uşoară, cu coeziune scăzută între cristale, dar şi faţă de stratul aflat dedesubt. În zona crestelor sunt formate plăci de vânt, iar pe văi sau şi în zonele adăpostite sunt acumulări mari de zăpadă. Stratul mai vechi, aflat dedesubt, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheaţă. Temperaturile coborâte vor încetini transformările cristalelor de zăpadă deja existente, care nu îşi vor modifica esenţial structura”, anunţă Salvamont Braşov, vineri seară.

Salvamontiştii explică de asemenea că pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe spontane, de dimensiuni medii, prin alunecarea zăpezii nou depuse peste straturile mai vechi şi izolat dislocarea acestora sau ruperea şi alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

În zona 1500-1800 metri, stratul de zăpadă nou-depus a crescut, astfel încât, pe pantele înclinate, zăpada proaspătă va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanşarea de avalanşe dimensiuni mici şi medii, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări”, precizează Salvamont.

Conform surei citate, cantităţi mai mari de zăpadă au căzut în zona Munţilor Bucegi, unde riscul va fi local însemnat, fiind estimat tot la trei pe o scară de la unu la cinci.

 

 

Sursa: g4media.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: