02
Sâm, Mar

sursă foto: economedia.ro

Eveniment

Ministerul Mediului a publicat proiectul de ordin pentru înlocuirea becurilor. 

Ministerul Mediului a publicat pe site-ul instituţiei proiectul de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind creşterea eficienţei energetice prin înlocuirea becurilor convenţionale cu becuri led. Este vorba de așa numitul program Rabla pentru becuri.

Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma unui voucher, pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţă cu becuri cu led noi, mai performante din punct de vedere energetic.

Scopul Programului îl constituie reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuinţe, pentru utilizatorii casnici.

Finanţarea se acordă sub formă de voucher în cuantum de 200 lei cu TVA pentru achiziţionarea becurilor cu led de maximum 15 W. Este considerată cheltuială eligibilă achiziţia becurilor cu led de maximum 15 W.

Pentru a putea fi considerate eligibile, becurile cu led achiziţionate trebuie să fie noi.

În proiectul de ordin sunt enumerate și condițiile care trebuie îndeplinite de cei care vor să cumpere becuri LED cu bani de stat. 

Astfel, poate beneficia de finanţare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: 

a) este persoană fizică cu domiciliul în România; 

b) nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led; 

c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică; 

d) este posesor al unui/unei buletin/cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program; 

e) se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu led, un număr echivalent de becuri convenţionale; 

f) îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.

În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate beneficia de un singur voucher.

Persoana fizică aprobată poate beneficia de un voucher în cuantum de 200 lei la achiziţionarea a cel puţin unui bec cu led, în schimbul predării unui număr echivalent de becuri convenţionale.

 

 

Sursa: economedia.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: